Вила Досеви

Ресторант "Морският Вълк" се намира на 300 – 350 метра от вила "Досеви", в началото на Старинния Несебър.

Как да стигнем до ресторанта

Към интернет базирана карта на Google maps.

 

"Света София" (Старата митрополия)
Представлява базилика от V-VI век с размери 19/13 метра. Функиционирала е до края на ХVІІІ век. По време на войната през 1257г. венецианска флота начело с Джакомо Доро нападнала Несебър и венецианците ограбили храма. Те отнесли съхраняваните в него свети мощи - на св. Теодор, св. ап. Андрей, на св.Сист, и на св. Вартоломей. Мощите били пренесени първо в Цариград, а после във Венеция в черквата"Св. Салвадор" където са и днес.

"Богородица Елеуса"
Датирана е към VI в., но е наполовина отвлечена в морето. В историческите извори тя се споменава до XIV век, когато е била част от манастирски комплекс, и била с размери 28/18 метра.

"Свети Йоан Кръстител"
Строена е през Х-XI в., тя е  една от най-добре запазените църкви в Несебър. Градена е от ломен камък и хоросан, с размери 12/10 метра. Днес църквата не функционира по предназначение, а се използва като художествена галерия.

"Свети Стефан" (Нова Митрополия)
Строена е през Х-ХI век. Църквата е музеен обект. В нея са изобразени над 1 000 фигури в 258 композиции, със сцените от „Чудесата на Христос” и са в цяла поредица, според евангелските легенди.

"Свети Димитър"
Строена е през XI век. Намира се на север, непосредствено до Старата митрополия. Предполага се, че е била семейна църква.

"Свети Тодор"
Построена е през XIII век. Представлява малка църква с размери 11х5,15 метра, тя е най-яркият архитектурен образец от Второто българско царство. Днес в нея се помещава художествена галерия.

"Свети Йоан Алиторгетос" (Неосветени)
Строена е в периода XIII-XIV век. Църквата има размери 18,5х10,25 метра. Според легендата останала неосветена, тъй като по време на строежа загива един от работниците. Чрез умело редуване на белите каменни блокове и червени тухлички, комбинирани с керамични панички, са получени най-различни орнаменти, които представляват истински многоцветни шевици. Всички фасади са разработени по различен начин.

"Христос Пантократор" (Вседържател)
Построена по времето на цар Иван Александър, ХIII-ХIV век, с размери 15,95 х6,70 м, с два входа – от запад и от юг.

"Свети Архангели Михаил и Гавраил"
Строена е през ХIII-ХIV век. Размерите ѝ са 13,90х5,30 метра, с три входа, и богата външна украса. Арките са подчертани от тройни редици зелени глазирани „панички”, а под тях пространствата са изпълнени с шахматно наредени каменни блокчета и двойки тухлички.

"Света Параскева"
Строена е през XIII-XIV век, с размери 14,70х6,60 метра. Мотивите – рибена кост, слънце, зигзаг, шахмат и др. - са изпълнени от камък и тухли. Днес в църквата се помещава картинна галерия, предлагаща произведения на изкуството и сувенири.

"Свети Спас"
Създадена е през ХVI век, с типична архитектура за църква, строена по време на турското робство.

 
/